Akoestiek in de horeca verbeteren

 

Akoestiek in de horeca
In veel horeca-gelegenheden, zoals in restaurants, cafés, lunchrooms en clubs, is de akoestiek slecht te noemen. Een slechte akoestiek in deze branche is bijzonder slecht voor de klandizie. Bezoekers ervaren slechte verstaanbaarheid aan tafel, zitten niet op hun gemak en missen een intieme sfeer die bij een avondje uit hoort. Een investering in het verbeteren van de akoestiek betaalt zichzelf terug.

Akoestiek in de horeca verbeterenHoe verbeter je de akoestiek in de horeca
In het kort: voldoende zachte, c.q. absorberende, producten op harde reflecterende vlakken aanbrengen. De oplossing zit hem in het aantal akoestische panelen, niet zo zeer in welke akoestische panelen. Hoe meer panelen of akoestische producten u aanbrengt des te beter de akoestiek zal worden en dus ook de sfeer in een restaurant of lunchroom. Wel is het zo dat akoestische panelen van 50 mm dik meer geluid absorberen dan met een dikte van 20 mm.

In de meeste horecagelegenheden is de wens om panelen aan het plafond te monteren, daar is vaak de meeste ruimte voor voldoende akoestische panelen. Gemiddeld is een dekking van 70% nodig om de akoestiek te verbeteren. In de wat smallere gelegenheden is het aan te raden om dit percentage te verdelen aan tenminste één lange wand én het plafond. Een verspreiding van akoestische panelen zorgt ervoor dat heel de ruimte akoestisch beter wordt. Klik op de foto voor een verslag van het verbeteren van de akoestiek in Hotel, Bar en Keuken Stoute Karel in Gorinchem.

Akoestische panelen voor wanden
Voor het verminderen van reflecties die afkomstig zijn van de wanden kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld: gestoffeerde Silent Office wandpanelen, diverse Flamex, Akotherm en Offecct producten. Eén wand in uw ruimte voor een derde bekleden geeft vaak al een bijzonder resultaat.

Akoestische panelen voor het plafond
Voor het verminderen van de akoestiek in hoge ruimten kunt u denken aan akoestische plafondeilanden zoals: Silent Office, Soundstone Systeemplafond platen, Baffles en de populaire Selecta plafondeilanden. De laatste bijzonder effectief omdat deze aan beide zijden geluid absorberen.

Absorptiemateriaal onder tafels voor een betere akoestiek
Een populaire toepassing om de akoestiek in de horeca te verbeteren is absorptiemateriaal onder tafels plakken. Er zijn maar weinig gevallen bekend dat dit heeft geholpen....Het kan iets helpen om wat reflecties van geluid via de vloer te dempen, maar het is nooit genoeg. De juiste aanpak is akoestische panelen aan de wanden en/of het plafond monteren. Niet concentreren op één plaats, maar verspreid door de zaak aanbrengen. 

Producten voor het beteren van de akoestiek in de horeca:

Projectbegeleiding akoestiek verbeteren
Heeft u advies nodig om de akoestiek in uw horeca zaak te verbeteren of bij het kiezen van akoestische panelen het toepassen hiervan? Mailt u dan wat foto's van uw horecagelegenheid en een beschrijving van het geluidsprobleem dan helpen wij u op weg. Problemen met ruimte akoestiek is dagelijkse kost voor ons, dus bij ons bent u aan het goede adres!

Meer over het verbeteren van de akoestiek
Bekijk ook zeker eens onze tipspagina's "Galm & Ruimte akoestiek". Daar vindt u diverse voorbeelden met tekst & uitleg over dit onderwerp en productvoorstellen.