Portieren isoleren om car audio te verbeteren
Een portier zonder akoestische aanpassingen is eigenlijk niet veel meer dan een blikken trommel die door resonanties van de luidsprekers in beweging wordt gebracht. Het resultaat is dat er veel energie van de luidsprekers verloren gaat. Deze energie zorgt er in een goed akoestisch portier voor dat muziek mooier en veel dynamischer wordt weergegeven. Daarnaast klinkt een niet geïsoleerd portier bij het sluiten vaak als een gong en zijn rij- en windgeluiden goed hoorbaar in het voertuig.
Door het portier te beplakken met Vibraflex Ontdreuningsmatjes verdwijnt de gong-klank bij het sluiten van het portier en kunnen resonanties van de luidsprekers het portier niet meer in beweging zetten, dit zorgt voor een veel betere klank in de lage frequenties.
Stappenplan voor het aanbrengen van ontdreuningsmatjes
Dit stappenplan is geschikt voor iedere autodeur en portier, er is geen verschil in het aanbrengen van de diverse producten.
-
Stap 1: Strippen
De eerste stap is het strippen van de portieren zodat de gehele binnenkant van het portier bereikbaar wordt. Zowel de binnenkant van de buitenplaat als het frame waar het paneel aan bevestigd was moet bereikbaar zijn. -
Stap 2: Reinigen
Het is van belang dat het hele portier grondig gereinigd wordt voor een goede hechting van de producten (deze zijn alle zelfklevend). Gebruik hier de Dissol Cleaner voor. Laat geen resten van dit middel achter. -
Stap 3: Producten op maat maken
Ontdreuningsmatjes zijn met een hobbymes op maat te snijden, de Vibraflex Butyl kunt u zelfs op maat knippen. Maak voor complexe vormen eerst een mal van papier of karton. De matjes kunt u het best op maat als deze wat koel zijn, zo blijft uw mes of schaar schoner (het aanbrengen van de matjes doet u na verwarmen!). -
Stap 4: Producten aanbrengen
Ontdreuningsmatjes brengt u aan op de binnenkant van de buitenplaat en het frame waar het bekledingspaneel aan gemonteerd wordt. De carrosseriegaten van dit frame kunt u ook afplakken, zo wordt het portier helemaal afgesloten. Verwarm de matjes tot ruim boven kamertemperatuur zo worden ze lekker soepel en zullen ze zich perfect vormen naar de ondergrond.
Het verwarmen gaat het gemakkelijkst met een haarföhn of een verfstripper. Verwarm het product zo dat het nog met de blote handen te verwerken is. Voorkom luchtbellen onder de matjes bij het aanbrengen en beplak zoveel mogelijk portieroppervlak. Onze aandrukroller is een handig stukje gereedschap voor deze klus. Laat uiteraard het ronde gat voor de luidspreker vrij. -
Stap 5: Optioneel, Absorptie aanbrengen
Er zijn situaties waar een wat holle naklank in de muziek hoorbaar is, dit komt door reflecties binnenin het portier. Net als in een Hifi luidsprekers kan in het portier ook wat ‘speakervulling’ worden aangebracht. Als er voldoende ruimte is tussen het raam en de buitenplaat kunt u Akotherm aanbrengen, met behulp van een spuitbusje contactlijm. Breng dit materiaal aan op de ontdreuningsmatjes. Akotherm Basic D40 met een dikte van 20 mm is hiervoor geschikt. Er moet dan wel voldoende ruimte zijn om de buitenplaat te bereiken.
Welke ontdreuningsmatjes te gebruiken
Voor zware luidsprekers gebruikt u het beste Vibraflex Extreme, dit is het zwaarste type ontdreuning. Heeft u wat lichtere luidsprekers dan voldoet de Vibraflex Normal of Vibraflex Butyl prima. Vibraflex Butyl is vooral aan te raden voor het ontdreunen of isoleren van portier met wat meer complexe vormen, dit product vormt en verwerkt nog wat gemakkelijker.
Vragen over car audio?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.