Galm in huis
Ervaart u galm in de woonkamer, hal of keuken? Nu u er even bij stilstaat, herkent u dit probleem ook wel in andere ruimten. Vooral in nieuwe woningen is galm een veelvoorkomend probleem. Tijdens de bouw ligt de focus vooral op de indeling en vormgeving van de woning, waarbij akoestiek van minder belang wordt geacht. Bij de oplevering, blijkt laatstgenoemde dan slecht te zijn.
Galm ontstaat door het gebruik van (teveel) harde materialen in het interieur. Denkt u bijvoorbeeld aan grote raampartijen, onbehandeld beton en harde vloeren. Vooral hogere ruimten kampen met een slechte akoestiek. Naast potentiële gezondheidsklachten wordt iedere ruimte met galm als ongezellig en sfeerloos ervaren.
Moeilijk verstaanbare gesprekken zijn inherent aan een slechte akoestiek. Ook de weergave van muziek in de ruimte zal ronduit slecht te noemen zijn.
De meest gestelde vragen
Welk product is het meest geschikt?
Op de pagina absorptiepanelen vindt u een overzicht van de beschikbare producten voor het verbeteren van de akoestiek, bijvoorbeeld in de woonkamer. Alle absorptiepanelen kennen uitstekende absorptiewaarden in het frequentiebereik van stem- en leefgeluiden. Deze geluiden vallen onder midden en hoge frequenties, en zijn met de meest eenvoudige producten al heel goed te dempen.
Wij adviseren om een productkeuze te maken met een minimale dikte van 25 mm. Indien het budget toereikend is, kiest u dan voor een dikker materiaal (wij adviseren over het algemeen een dikte van 40 of 50 mm). In dat geval heeft u niet direct minder panelen nodig, maar een dikker product heeft aanmerkelijk hogere absorptiewaarden. Dit resulteert uiteindelijk in een betere akoestiek.
Hoeveel heb ik nodig?
De vuistregel stelt dat in een galmende ruimte ongeveer tussen de 25 en 50% van het vloeroppervlak aan geluidsabsorberende producten moet worden toegepast. De akoestiek is dan redelijk tot goed te noemen. Ter illustratie geldt dat indien u een ruimte van 100 m² heeft er tenminste 25 m² aan absorptievlak nodig is.
Waar pas ik de panelen het best toe?
Wanneer absorptiepanelen aan zowel wanden als het plafond kunnen worden gemonteerd is dit de meest ideale situatie. Op deze manier wordt de akoestiek in de gehele ruimte geoptimaliseerd. Als de ruimte al ingericht is zal dit niet altijd mogelijk zijn. Maar ook met een plafond oplossing kan er een prima resultaat worden bereikt. U wijkt dan af van de eerder genoemde vuistregel en begint u met tenminste 40% van het plafond te voorzien van absorberende producten. Welke dit zijn maakt niet zo heel veel uit, hieronder is ons voorstel
Populaire producten
De meest populaire producten komen uit de Flamex en Akotherm GG reeks. Absorptiepanelen met uitstekende absorptiewaarden, gemakkelijk op maat te maken en te monteren. Een aantal voorstellen:
- Plafondpanelen
Flamex Basic
Flamex Facet
Akotherm GG
Silent Office Plafondeiland - Wandpanelen
Akotherm Facet
Silent Office Wandpaneel
Gewoon zelf doen!
Kunt u geen geschikt product vinden maar bent u best handig? Denkt u dan eens aan een 'doe-het-zelf oplossing'. Op onze tipspagina vindt u twee leuke artikelen gebaseerd op succesverhalen van klanten die zelf hiermee aan de slag zijn gegaan. Een MDF plaat bespannen met een kleurige doek en Akotherm D40 of Akotherm Facet als vulling geeft een leuke aanvulling op het interieur én verbetert de akoestiek!
Een zelfgemaakt paneel doet zeker niet onder voor een kant & klaar product! Zolang u voldoende absorptievlak ten opzichte van het vloeroppervlak aanbrengt, zal de ruimteakoestiek zeker verbeteren. Een groot pluspunt is dat het paneel volledig naar uw eigen smaak uitgevoerd kan worden.
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op