Een geluidsstudio is voor muzikanten, maar ook voor vloggers, DJ’s en producers een must. Een geluidsstudio, of studio cabine, maakt het mogelijk om ongestoord en zonder overlast te veroorzaken te kunnen werken. Een geluidsstudio is niet alleen een ruimte die bedoeld is om geluiden binnen of buiten te houden, maar ook als een ruimte waarin de akoestiek op een dusdanige manier is afgestemd zodat geluid, muziek of stem klinkt zoals gewenst, met of juist zonder galm.
Er zijn allerlei studio cabines op de markt zoals de Studiobricks. Deze complete studio’s hebben voordelen boven zelf gebouwde studio's, echter zijn deze waardevol en passen niet in ieders budget. Daarom geeft Akoestiekwinkel.nl graag tips over hoe u zelf een geluidsstudio kunt maken.
YouTuber Isabel ImaginationASMR volgde in grote lijnen ons idee en bouwde eigenhandig een studio voor haar videoproducties. In onderstaande vlog legt zij in eigen woorden uit hoe haar studio gebouwd is.
Het ontwerp
Het ontwerp of design van een geluidsstudio kunt u in principe zelf bepalen zolang de akoestische maatregelen die hier worden beschreven maar correct worden uitgevoerd. Houdt u in het ontwerp rekening met de afmetingen van de studio zodat de materialen efficiënt kunnen worden gebruikt.
Wanneer u handig bent met 3D tekenprogramma kunt u de ontwerpen verder verfijnen dan op papier. Denk bijvoorbeeld aan een ontwerp dat, net zoals het Studiobricks systeem, verplaatsbaar is. Door de studio uit segementen op te bouwen kunt u uw studio bij een eventuele verhuizing demonteren en meenemen.
Het meest eenvoudige ontwerp is een studiocabine, of studiobox, opgebouwd uit vijf houten frames. Vier frames vormen de wanden en de vijfde wordt het ‘dak’ van de studio. Indien de studio de ruimte vult waar deze gebouwd gaat worden, zorg er dan voor dat er voldoende vrije ruimte is tussen het plafond van uw ruimte en het dak van de studio. Het dak maakt u uit praktische overwegingen uit tenminste twee delen. Wanneer het dak uit meerdere delen bestaat kunt u het dak gemakkelijker op wanden plaatsen.
Wanden maken
Voor het maken van de studiowanden maakt u stevige frames van balken met de afmetingen die gewenst zijn voor de hoogte, diepte en breedte van de studio. Maak de frames tenminste 60 mm diep, dit is ook de dikte van de spouwvulling (Akoestiwol). De zijden van de frames die de buitenkant van de studio vormen voorziet u van tenminste 1 laag plaatmateriaal, gips- of houtplaat. Het soort plaatmateriaal dat u kiest maakt niet zoveel uit, maar hoe zwaarder de wanden worden des te hoger de isolatiewaarde. Het frame is nu aan een kant gesloten en wordt nu een wand genoemd. De wanden voorziet u aan de onderkant, die op de vloer komen te rusten, van Regufoam Strips zo staan de wanden dadelijk ontkoppeld op de vloer. Zet de drie wanden overeind en monteer ze aan elkaar. De vorm van de studio wordt nu al duidelijk!
Nu de wanden rechtop staan wordt de ruimte tussen de balken van het frame gevuld met Akoestiwol spouwvulling. Nu kunnen de wanden worden dicht gemaakt met gips- of houtplaat. Voor de binnenzijde van de studio adviseren wij een zogenaamde sandwich constructie. Dit betekent een dubbele laag van het zelfde plaatmateriaal met daartussen Isomat KE14 aangebracht. Een verlijming van deze lagen geniet de voorkeur. Vindt u dit te veel werk dan kunt u ook gebruik maken van Merfoplex, een akoestische constructieplaat met een Isomat kern. Het dak maakt u op dezelfde manier als de wanden en plaatst u wanneer de laatste wand gemonteerd is.
Waarom Isomat KE?
Lagen van hetzelfde plaatmateriaal hebben een gelijke eigenfrequentie wat de isolatiewaarde van de wanden negatief beïnvloed. De laag Isomat KE zorgt voor veel (extra) massa, dit onderbreekt als het ware de eigenfrequentie (of natuurlijke frequentie) van de andere materialen. Resultaat een veel hogere isolatiewaarde van de studio.
De laatste wand maken
Dit wordt de 'facilitaire studiowand' die de studio afsluit. In deze wand brengt u voorzieningen aan zoals; lichtknop, contactdoos, stroom- en kabeldoorvoer, ventilatie unit en de studiodeur. De wand wordt op dezelfde manier gemaakt als de drie anderen maar met uitzondering dat de spouw van deze wand ongeveer 180 mm diep wordt i.p.v. 60 mm. In de spouw lijmt u tegen de buiten- en binnenplaat Akoestiwol. Zo blijft er een holle ruimte van 60 mm over. Vervolgens worden er twee gaten gezaagd met een doorsnede van 80 mm in de wand en het wol materiaal. Eén gat ongeveer 300 mm vanaf de onderkant van de wand (dit is dus 30 cm boven de studiovloer). Voor dit gat wordt de Aeropac ventilatie unit gemonteerd. Het tweede gat maakt u ongeveer 250 mm vanaf de bovenkant van de wand (dit is dus 250 mm onder het plafond. Deze extra diepe wand functioneert nu als een suskast. De Aeropac zuigt buitenlucht aan door het gat bovenaan in de wand, door de holle wand en blaast dit onderaan de wand door de unit de studio in. De aangevoerde lucht heeft nu de langst mogelijkste weg afgelegd langs het isolatiemateriaal in de spouw waar het meeste geluid achterblijft terwijl de lucht een vrije doorgang heeft. Voor het afvoeren van lucht maakt u hetzelfde gaten principe maar dan zonder Aeropac elders in dezelfde wand. Door overdruk wordt de lucht vanzelf uit de studio ‘gedrukt’. Monteer ook voor deze gaten muurroostertjes voor een fraaie werking. In deze wand maakt u ook de kabeldoorvoer. De Roxtec Comseal kan worden gebruikt voor de doorvoer van data, stroom en audiokabels.
De studiodeur
Onze deuren worden geleverd met een 100 mm stalen kozijn. Aan de hand van de tekeningen, die vindt u op de productpagina’s, bepaald u de afmetingen van het stelkozijn en het gat in de wand. Studiodeuren zijn behoorlijk zwaar, dus deze wand moet behoorlijk stevig worden!
Zwevende studiovloer
Nu de wanden en het plafond klaar zijn wordt de zwevende vloer geplaatst. Voorzie de studiowanden van Agglomer Strips zoals u plinten zou aanbrengen. Tegen deze strips schuift u de Akoestifloor vloerpanelen. Het is belangrijk dat de panelen nergens de wanden kunnen raken! Nu kan de afwerkvloer worden geplaatst, vloerbedekking of tapijttegels wordt geadviseerd omdat dit ook geluid absorbeerd.
Meer informatie over
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.