Hoe ontstaat galm in huis?
Galm in huis ontstaat door reflecties van geluid vanaf harde en gladde vlakken, wanden, plafond en vloer, bijvoorbeeld in een woonkamer, maar dit kan net zo goed een kantoor, klaslokaal of sportkantine zijn. Deze uitleg is dan ook van toepassing op dit soort ruimten. Dus ziet u een grote raampartij met daar tegenover een wand? Dan ontstaat tussen deze twee vlakken de galm, nagalm of een echo-achtig effect. Geluid blijft weerkaatsen tussen het raam en de meestal lege wand.
In smallere ruimten ontstaat de meeste galm tussen de wanden, dit is dus dé plek om absorptiepanelen aan te brengen. Is dit niet wenselijk, leest u dan gewoon verder. In een groter of diepe woonkamer, kantoor, klaslokaal of sportkantine ontstaat galm niet alleen tussen twee of meerdere wanden, maar ook tussen de vloer en het plafond. Om erachter te komen waar bij u de galm ontstaat gaat u op tenminste vier verschillende plaatsen in de ruimte staan en klapt u stevig in de handen. De reflectievlakken waar galm ontstaat zullen zich direct verraden. Dit zijn de plaatsen waar u akoestische absorptiepanelen gaat aanbrengen.
Hoeveel absorptiepanelen verminderen galm?
Net als de temperatuur in een ruimte is ook de ervaring van de akoestiek persoonlijk. Voor de kouwkleum kan het niet warm genoeg zijn. De akoestiek in een ruimte ervaren we ook allemaal anders. De hoeveelheid absorptiepanelen nodig om galm te verminderen schommelt rond een dekking van 50% van het reflectievlak. Dus reflecteert het plafond het meeste geluid dan voorziet u het plafond voor helft van absorptiepanelen. Heeft u één lange wand waar veel geluid vanaf reflecteert, dan voorziet u deze wand voor 50% van absorptiepanelen. Verspreidt aanbrengen van akoestische panelen geeft het beste resultaat.
U kunt natuurlijk afwijken van deze "50% vuistregel", want wellicht ervaart u een wat schelle akoestiek dat met 25 á 30% dekking ook prima op te lossen is. Ook de hoeveelheid personen in een ruimte bepaald de hoeveelheid akoestische panelen. Voor voldoende galm reductie in een sportkantine of restaurant is al snel een dekking van 70% nodig om de akoestiek te verbeteren. Meer geluid betekent meer absorptiepanelen monteren. Dit principe geldt ook voor ruimten met veel volume, dus heeft uw ruimte hoge wanden en hoog plafond dan zult u dus royaal absorptiepanelen moeten aanbrengen om voldoende reflectievlakken te verminderen.
Akoestische panelen in huis aanbrengen
Op de staande foto ziet u rechtsboven Flamex Facet absorptiepanelen voor het absorberen van geluid gereflecteerd vanaf het plafond en de daklichten. Dit is ook de manier van panelen aanbrengen in een vide die vaak hoge reflectievlakken heeft.
Op de foto hierboven ziet u een ruimte waar de hoge wanden, plafond en een behoorlijke glaspartij voor veel galm zorgde. De wand is voor zeker 60% voorzien van akoestische panelen, Akotherm Facet in dit geval, wat absoluut geen overbodige luxe is!
De foto hierboven laat een flinke woonkeuken zien met een uitstekende dekking van absorptiepanelen tegen het plafond. Zo'n 50% van het plafond is hier voorzien van akoestische panelen. Het resultaat is ook hier weer perfect. Zou deze ruimte een meter of 3 smaller zijn geweest, dan waren wandpanelen ook op hun plaats geweest.
Welke panelen te gebruiken tegen galm in huis?
Dit maakt eigenlijk niet uit. Onze absorptiepanelen werken allemaal uitstekend om de galm in huis te verminderen als het gaat om spraakgeluid en leefgeluiden in een keuken, woonkamer of hal. De hoeveelheid absorptiepanelen is echter wel belangrijk! Het verminderen van reflectievlakken die voor galm zorgen is het doel. Wel is het zo dat akoestische panelen met een dikte vanaf 30 á 40 mm de beste absorptiewaarden hebben. Wij adviseren altijd in vierkante meters en procenten. Kies vooral akoestische panelen het best in uw interieur passen. Vraag eventueel een gratis productmonster aan.
Vragen over galm in huis?
Heeft u nog vragen over het verbeteren van de akoestiek? Neemt u dan gerust contact met ons op!