Trillingsisolatie set voor het isoleren van resonanties en gebrom door trillingen van een warmtepomp buitenunit op dak. Stappenplan en trillingsisolatie voor onder de bigfoots van een buitenunit.

Trillingen en resonanties isoleren van een buitenunit op dak

Trillingen en resonanties isoleren van een warmtepomp buitenunit
Plaats een warmtepomp buitenunit nooit op een (houten) dak, dit zorgt in de meeste situaties voor een geluidsprobleem, contactgeluid, te horen in het hele huis als gebrom of geronk. Het gebrek aan massa en stijfheid in de constructie van het dak is hiervan de oorzaak. Met dit stappenplan, en het bijbehorende Trillingsisolatie Set voor tussen de bigfoots en het dak, kunt u trillingen en resonanties die voor contactgeluid zorgen isoleren.

  • Trillingsisolatie Set,
    Heeft u meerdere buitenunits? Koop dan losse trillingsisolatiematjes, Regufoam D300 - 25 mm, art. nr. M0178. Het setje bevat voldoende kit en tape om meerdere setjes trillingsdempers bij te maken.

  • Betontegels
    Zelf te voorzien, controleer of de bigfoots hol zijn of niet, u heeft dan meer tegels nodig.

Stappenplan voor het isoleren van een buitenunit

  • Stap 1: Verwijderen van trillingsisolatie en grind
    Heeft u rubbertegels of andere trillingsisolatie gebruikt? Verwijder dit. Trillingsdempers en bigfoots die geleverd werden bij de buitenunit laat u wél zitten. 

  • Stap 2: Betontegels plaatsen
    Controleer of de bigfoots hol zijn of niet. Zo ja, dan heeft u extra betontegels of betonranden nodig, daartussen komen het Trillingsisolatie setje. Leg betontegels op het dak waar de buitenunit komt te staan. Deze zorgen voor extra gewicht op het lichte dak wat de geluidsisolatie ten goede komt. Betontegels zorgen er bovendien voor dat de blokjes Regufoam niet in water komen te liggen.

  • Stap 3: Blokjes aanbrengen, belangrijkste stap!
    Zorg ervoor dat uw unit op stabiele poten staat, bigfoots bijvoorbeeld. Als de bigfoots niet hol zijn dan kunt u onder ieder uiteinde van de poten of bigfoots blokjes Regufoam aanbrengen. De unit komt dus met de twee poten (bigfoots) op vier Regufoam poten te staan (zie schets hieronder). Zijn de bigfoots wél hol? Gebruik dan een dubbele laag betontegels, of betonranden, en breng hier tussen blokjes Regufoam aan. Controleer of de unit stevig staat door deze wat heen en weer te trekken. Stabiliteit en waterpas is belangrijk om te voorkomen dat de unit kan gaan wiebelen, er mag ook géén speling ontstaan op de leidingen! 

  • Stap 4 : Meer blokjes aanbrengen
    Merkt u dat er na stap 3 nog steeds een bromtoon aanwezig is? Plaats dan ook de 4 overige blokjes onder de eerder aangebrachte blokjes. Dit kan nodig zijn wanneer het een heel licht dak is of wanneer trillingen en resonanties uit heel lage frequenties bestaan. Controleer ook nu weer de stabiliteit van de unit en het leidingwerk.

  • Stap 5 : Vast kitten en intapen van de blokjes
    Is het optimale resultaat bereikt? Kit dan alle blokjes onderling vast en eventueel ook aan de betontegels. Voorzie de zijkanten van de blokjes van de meegeleverde tape. Zo is er minder kans op intrekken van vocht wat de levensduur van de blokjes ten goede komt.

Contactgeluid van buitenunit isoleren



Aandachtspunten

  • Het is niet aan te raden om meer dan 2 lagen trillingsisolatie aan te brengen. De unit kan dan instabiel komen te staan met speling op het leidingwerk als gevolg.

  • Wij hebben geen oplossing voor buitenunits die aan de muur zijn bevestigd.

  • Heeft u geen last van trillingen in uw huis maar van (lucht)geluid afkomstig van de buitenunit, denk dan eens aan een warmtepomp omkasting. Op de DICE pagina kunt via het configuratiemodel zien welke omkasting geschikt is voor uw warmtepomp unit.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp neemt u dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag!