Geluidsisolatie voor CV-ruimte, warmtepompruimte en technische ruimte. Lees over onze oplossingen om geluid te isoleren vanuit een technische ruimte, CV kast of warmtepompruimte. Akoestische isolatie voor deuren, wanden en vloeren.

Tipspagina voor het isoleren van de CV- en warmtepompruimte

Geluidsisolatie voor technische ruimte
Heeft u een technische ruimte waar apparaten zijn opgesteld zoals een CV installatie, warmtepomp of een zwembadpomp? Dan is de kans groot dat hier niet of nauwelijks rekening is gehouden met de akoestisch geluidsisolatie van deze ruimte en de aanwezige apparaten. Op deze tipspagina vindt u vijf oplossingen van de meest voorkomende geluidsproblemen in een technische ruimte of CV-kast. Op de afbeelding hieronder ziet een doorsnee CV-ruimte, de nummers 1 t/m 5 geven de zwakke plekken van de ruimte aan. Onder de foto vindt u de oplossingen en de juiste producten om de geluidsproblemen aan te pakken.


1. Trillingsisolatie voor een apparaat aan de wand

Apparaten met bewegende onderdelen zoals een pomp in een Cv-installatie of een hydrofoor zorgen vaak voor contactgeluid in aangrenzende ruimten. Als het apparaat eenmaal hangt is een verplaatsing vaak niet meer mogelijk en zijn de mogelijkheden beperkt. Om contactgeluid toch zoveel mogelijk te verminderen kunt u  trillingsisolerende strips tussen de montagebeugel van het apparaat en de wand monteren. Zo brengt u het raakvlak tussen de wand en de montagebeugel terug tot een minimum, alleen de bouten maken dan nog contact met de muur. Dit geeft vaak toch voldoende vermindering van het probleem. De producten geschikt voor deze toepassing:

  • Regufoam Strips
    Hoogwaardige trillingsisolerende PU-schuim strip van 12 mm dik met een stevige densiteit. Toepasbaar voor apparaten met een gewicht tot ongeveer 50 kg.

  • Regupol Strips
    Trillingsisolerende rubbergranulaat strip van 15 mm dik met een vrij hoge densiteit. Toepasbaar voor apparaten tot ongeveer 100 kg.

2. Apparaat behuizing/omkasting
Apparaten of machines die veel luchtgeluid produceren, klanken voortbrengen, isoleert u door deze te voorzien van een behuizing. Op onze tipspagina “Stappenplan Apparaat behuizing” vindt u een stappenplan. In het kort: maak een solide en zware behuizing en voorzie deze aan de binnenzijde van een absorptiemateriaal.

3. Toegangsdeur CV ruimte
De aanpassing die vaak het meeste oplevert is de deur. Een goed isolerende deur moet aan twee eisen voldoen, rondom perfect afsluiten en zwaar zijn. Dit betekent voor de meeste situaties de deur voorzien van een valdorpel, voor een goede afsluiting, en het deurblad isoleren met Isomat TS om gewicht toe te voegen. Ook hier hebben wij een tipspagina voor: “Stappen voor het isoleren van deur”. Een compleet geluidsisolerende deur behoort ook tot de mogelijkheden, let op de afmetingen van de beschikbare deuren.

4. Tikkende leidingen isoleren
Star gemonteerde leidingen kunnen een tikkend geluid voortbrengen als deze worden opgewarmd. Dit kan worden voorkomen door een flexibel stuk leiding aan te brengen, liefst dichtbij de installatie zodat ook trillingen van de installatie minder worden verspreid. Breng tussen de leiding en de montagebeugel van de leidingen een stuk tochtband aan, zo maakt de leiding geen starre verbinding met de beugel en verminderd de kans op contactgeluid en getik. U kunt leidingen thermisch en akoestisch isoleren met Merfisol.

5. Apparaten ontkoppelen van de vloer
Net als apparaten aan een wand kunnen apparaten die op de vloer staan ook contactgeluid verspreiden. Een warmtepomp kan binnen in de ruimte best stil zijn, maar tóch in heel de woning hoorbaar zijn. Dit komt door bewegende onderdelen zoals een pomp of compressor in het apparaat die worden doorgegeven aan de vloer. Een zwevende vloer had dit kunnen voorkomen, een zwevend plateau maken is het alternatief.

Monteer onder een dikke, zware plaat (het liefst beton) tenminste 5 delen Regufoam D300, art. nr. M0718, met een afmeting van 125 x 125 x 25 mm. Plaats deze delen in het midden van de plaat en onder de hoeken en zet hier het apparaat in kwestie op.

Aandachtspunten
Wanneer u een behuizing over een apparaat plaatst is er één belangrijk aandachtspunt: zorg voor voldoende aan- en afvoer van lucht! Informeer bij de leverancier van uw apparaat wat de vrije ruimte of minimale hoeveelheid lucht het apparaat nodig heeft.

Wanneer u trillingsisolerende producten toepast, achter of onder een apparaat, is er één belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden: zorg ten alle tijden dat het apparaat in kwestie stabiel hangt of staat! Controleer dit ook de komende tijd om er zeker van te zijn of er geen speling op leidingen ontstaat en dat het apparaat stevig blijft hangen of staan. Een apparaat mag onder geen beding wiebelen door zijn eigen beweging.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij geven u graag zo snel mogelijk antwoord op uw vragen.




In verband met de feestdagen kan het zijn dat uw bestelling iets langer onderweg is. Excuses voor het ongemak. 

De Akoestiekwinkel wenst u fijne feestdagen!

 

Ga verder