Geluidsisolatie: Uw woning duurzaam isoleren én akoestisch isoleren
Gaat u uw woning duurzaam isoleren? Denk dan ook eens aan geluidisolatie, want thermische isolatie isoleert nauwelijks burengeluid of omgevingsgeluid. Op deze tipspagina leest over het akoestische isoleren van een woning. De onderwerpen van deze pagina:
-
Verschil tussen thermische en akoestische isolatiemateriaal.
-
Geluidisolatie voor het dak.
-
Geluidsisolatie voor een dakkapel.
-
Warmtepomp omkastingen.
Verschil tussen thermische en akoestische isolatie
Thermische isolatie, of warmte-isolatie, wordt toegepast voor het isoleren van het dak, vloer en de muren om warmte binnen of juist buiten te houden. Dit wordt gedaan om een woning te verduurzamen en comfortabel te maken. Het grote verschil tussen thermische isolatie en akoestische isolatie is vooral het gewicht. Thermische isolatie is licht en luchtig terwijl akoestische isolatie dicht en zwaar is. Thermische isolatiematerialen zijn ontwikkeld om de overdracht van thermische energie (warmte) tussen de twee zijden van een constructie te optimaliseren. Akoestische isolatiematerialen zijn ontwikkeld om een relatief lichte constructies meer weerstand tegen geluid te geven door het toevoegen van gewicht. Geluid wordt vooral geïsoleerd door iets zwaarder te maken.
Geluidsisolatie voor het dak, dakbeschot akoestisch isoleren
Thermisch isolerende dakpanelen, zoals Kingspan en Unidek, bestaan uit twee lagen plaatmateriaal met daartussen PIR schuim. Dit materiaal is licht van gewicht en isoleert thermisch uitstekend, maar akoestisch isoleert het zeer slecht, dus weinig geluidsisolerende eigenschappen. Door het aanbrengen van Isomat KE kunt u deze dakpanelen akoestisch isoleren. Isomat verhoogd het gewicht van het dak waardoor trillingen worden geïsoleerd en zo ontstaat meer weerstand tegen geluid en neemt de geluidsisolatie toe.
Verlijm Isomat KE op een plaatmateriaal, hout- of gipsplaat bijvoorbeeld, en schroef het geheel met de Isomat zijde tegen het dakbeschot. U kunt gewoon door de Isomat heen schroeven. Zorg wel dat u van te voren weten of u in het dakpaneel kunt schroeven! Wij adviseren om niet meer dan twee lagen Isomat aan te brengen vanwege het gewicht. Theoretisch is een winst van 6 á 8 decibel aan extra akoestische isolatie te verwachten.
Bent u niet bang om ruimte te verliezen dan is het nóg beter om het dakbeschot te voorzien van een zwevend plafond/dakbeschot met behulp van Merfoflex Tussenregels. Met behulp van deze verende rachels kunt u relatief eenvoudig een zwevend en akoestisch isolerend dakbeschot of plafond aanbrengen. Door deze techniek is het plafond als het ware ontkoppeld van het dak waardoor geluidstrillingen worden geïsoleerd.
Geluidisolatie voor een dakkapel
Doordat dakkappellen vaak gemaakt zijn van lichte platen met daartussen PIR schuim zijn deze wel thermisch geïsoleerd, maar akoestisch niet. Wanneer de binnenzijde wordt afgewerkt, c.q. geïsoleerd, met Merfoplex, of een laag Isomat KE met een afwerking van een houtplaat, zal de akoestische isolatiewaarde behoorlijk toenemen. Dit werkt het zelfde als bij het stuk hierboven over het isoleren van een dak. Voor het isoleren van de dakkapel kunt u ook deze tipspagina raadplegen: "Stappenplan dakkapel isolatie".
Geluidsisolatie en omkastingen voor een warmtepomp buitenunit
De drie gouden tips voor de plaatsing van een warmtepomp buitenunit:
1. Plaats de warmtepomp niet té dichtbij de erfgrens met de buren, u kunt hierdoor overlast veroorzaken.
2. Houd een ruimte vrij van minstens één meter rondom de warmtepomp. Als een warmtepomp omkasting nodig is scheelt dat in de kosten van verplaatsen. Ook blijft ruimte over om zelf iets aan een geluidsprobleem te doen.
3. Monteer een buitenunit nooit aan een muur en zet hem ook nooit op een houten dak, anders is een probleem met contactgeluid een garantie.
Kijk op onze tipspagina voor het maken van een warmtepomp omkasting, of beter nog, op de productpagina's met kant & klare warmtepomp omkastingen.
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neemt u gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.