Vloerisolatie voor instrumenten

Akoestische vloerisolatie voor instrumenten
Wanneer u een instrument bespeeld in een ruimte zonder voldoende vloerisolatie, of zonder akoestische geluidsisolatie, kan zowel contactgeluid als luchtgeluid voor geluidsproblemen zorgen bij de buren of inpandig in aangrenzende vertrekken. Op deze pagina vindt u oplossingen en geluidsisolerende vloerisolatie zoals zwevende vloeren, trillingsisolatie en dempers voor het isoleren van contactgeluid, luchtgeluid en trillingen van bijvoorbeeld een drumstel, piano of vleugel. 

Luchtgeluid en akoestiek verbeteren
Luchtgeluid is de hoorbare verandering van de luchtdruk, het zijn de klanken voortgebracht door een bron. Geluidsbronnen die luchtgeluid voortbrengen zijn o.a. televisie, radio en stemgeluid/spraak. Vanuit een ruimte waar veel galm aanwezig is komt ook meer overlast. Een goede akoestiek vermindert mede daarom geluidsproblemen. Muziek klinkt ook beter met een goede akoestiek. Om de akoestiek te verbeteren hebben wij diverse akoestische panelen. Op de pagina "Studio akoestiek verbeteren" vindt u meer uitleg over dit onderwerp.

Vloerisolatie tegen contactgeluid
Contactgeluid, trillingen en resonanties van een instrument, kunt u isoleren doormiddel van vloerisolatie, zoals Akoestifloor, een zwevend vloer paneel, of met Agglomer trillingsisolatie, maar ook door het toepassen van trillingsdempers. Het is niet altijd om een hele vloer te isoleren als het om contactgeluid gaat. Zo kan een drumstel op een drumvloer of drum riser worden gezet, meer hierover op de tipspagina "Drum vloer maken". En voor de piano en vleugel hebben wij speciale pianoschotels en vleugeldempers. Dit zijn trillingsdempers die resonanties en contactgeluid van een instrument isoleren.

Stappenplannen
Op de tipspagina vindt u oplossingen voor de piano en het drumstel.

Producten voor het isoleren van uw vloer:

Lucht- en contactgeluiden isoleren
Instrumenten kunnen zowel luchtgeluid als contactgeluid verspreiden. Een piano verspreid beide typen geluid, net als een akoestisch drumstel, terwijl blaasinstrumenten, zoals een saxofoon, alleen luchtgeluid (klanken) verspreid.  Hieronder worden de twee veschillende manieren van isoleren uitgelegd. 

Luchtgeluid is de klank voortgebracht door een geluidsbron bijvoorbeeld stemgeluid of de klank van een gong. Het isoleren van luchtgeluid doet u door de bron zoveel mogelijk in te pakken. Een kamer-in-een-kamer principe is de beste manier om luchtgeluid binnen een ruimte te houden. Een voorbeeld van kamer-in-een-kamer is een studio cabine of het toepassen van voorzetwanden.

Contactgeluid wordt door de constructie doorgegeven in de vorm van trillingen, resonanties in bepaalde frequenties. De geluidsbron maakt rechtstreeks contact met een vloer of wand en zet ze in beweging. Deze constructies zetten de trillingen en resonanties vervolgens om in luchtgeluid. Belangrijk: contactgeluid is vaak nadrukkelijker aanwezig dan luchtgeluid en dient zoveel mogelijk bij de bron zelf aangepakt worden. Het akoestisch isoleren van contactgeluid doet u doorgaans door het plaatsen van trillingsisolatie zoals Regufoam, Regupol of Agglomer. Trillingsisolerend materiaal koppelt de geluidsbron los van de ondergrond zodat er nauwelijks energie kan worden overgebracht.